Сърцераздирателен образ на млада полярна мечка, която дреме върху топящите се

...
Сърцераздирателен образ на млада полярна мечка, която дреме върху топящите се
Коментари Харесай

Сърцераздирателно: Заснеха бяла мечка на леден къс, носещ се в океана

Сърцераздирателен облик на млада полярна мечка, която дреме върху топящите се парчета на дребен айсберг, носещ се в Арктическото море край крайбрежията на Шпицберген. Този покъртителен кадър е изработен от английския фен фотограф Ним Сарихани.

Известно е, че тази сцена е видяна от фотографа покрай норвежкия архипелаг Шпицберген, който се намира надълбоко в Арктическия кръг, на към 800 километра от Северния полюс. Снимката в последна сметка завоюва премията за фотограф на дивата природа по желание на публиката.

Сарихини сподели, че е бил на експедиционен транспортен съд, където той и екипажът му се пробват да намерят полярни мечки, пише Live Science. След три дни на обезверено търсене, корабът трансформирал курса и се придвижил на югоизток. Именно тук екипажът забелязал две бели мечки. Малко преди среднощ фотографът забелязал по какъв начин млад мъжкият се качил на дребен айсберг, издълбал легло там с лапите си и по-късно задремал.

По-късно Сарихини изпрати изображението, озаглавено „ Легло от лед “, на конкурс за снимка на дивата природа, където членове на обществеността го избраха за победител в състезанието от къс лист от 25 изображения. Трябва да се означи, че късият лист беше определен от журито на състезанието и Природонаучния музей в Лондон.

Според шефа на Природонаучния музей Дъглас Гър тази фотография на Ним още веднъж ни припомня за хубостта и крехкостта на нашата планета. Изменението на климата е една от най-големите закани за оцеляването на полярните мечки в дивата природа през днешния ден, защото затоплящата се Земя топи морския лед, на който животните разчитат през огромна част от живота си.

Данните от Червения лист на застрашените типове демонстрират, че през днешния ден в дивата природа са останали единствено 26 000 полярни мечки, което ги прави уязвими.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР